Не зривай первоцвіти!

Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

З метою охорони та збереження рідкісних видів ранньоквітучих рослин, що знаходяться під загрозою знищення, а також рослин, занесених до Червоної книги України, Державна екологічна інспекція у Донецькій області повідомляє про посилення державного контролю у галузі збереження рідкісних та червонокнижних рослин, відповідно до доручення Державної екологічної інспекції України № 22 від 08 лютого 2021 року, вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», та «Про червону книгу України», керуючись Положенням про Державну екологічну інспекцію України, затвердженим Постановою Кабінетом Міністрів України від 19 квітня 2017 року №275.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області попереджає про адміністративну відповідальність, відповідно до ч.1 ст.88-1 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу (Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу), – тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн. до 1700 грн.) з конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої.

Відповідно до ч.2 ст.88-1 КУпАП ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 3655 грн.) з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Згідно ст. 90 КУпАП порушення вимог щодо охорони видів рослин, занесених до Червоної книги України (Погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов вирощування рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, пошкодження), – тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 510 грн.) з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн. до 850 грн.) з конфіскацією незаконно добутого.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області звертається з проханням до всіх громадян – проявити свою екологічну свідомість та закликає відмовитись від збирання та торгівлі ранньоквітучими весняними рослинами.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці