17 червня відзначається Всесвітній день боротьби з опустелюванням та засухами

Глобальна тема цьогорічного Дня боротьби з опустелюванням і посухою – «Об’єднані заради землі. Наша спадщина. Наше майбутнє». Це гучний заклик до активізації глобальних дій щодо відновлення земель та стійкості до посухи.

Опустелювання, деградація земель і посуха є одними з найактуальніших екологічних проблем нашого часу. Понад 50% українських земель піддаються впливу ерозії, біля 20% забрудненню.

Через бойові дії українські землі зазнають масштабного негативного впливу, забруднюються небезпечними речовинами, що в свою чергу призводить знищення наших екосистем. Ворог залишає за собою випалену землю, замість родючих грунтів.

 Наразі небезпечними речовинами  забруднені   ґрунти, землі засмічено залишками знищених об’єктів та боєприпасів   . Пожежами пошкоджено сотні тисяч гектарів родючих земель, лісових масивів, в тому числі віднесених до природно-заповідного фонду.

Великої шкоди нанесено екосистемі після підриву Каховської ГЕС — це призвело до деградації ґрунтового покриву, руйнування рослинного і тваринного світу, унеможливлення здійснення традиційного зрошення посушливих землях на півдні України.

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухами – це черговий привід задуматися над проблемами нашого довкілля та збереження українських земель для майбутніх поколінь. У реаліях сьогодення на карту поставлено майбутнє нашої землі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці