Державна екологічна інспекція у Донецькій області закликає громадян відмовитись від спалювання сухої рослинності!

Щороку навесні та восени починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Проте ці дії завдають великої шкоди природному середовищу та здоров’ю людей і суворо забороняються законодавством України.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області вкотре нагадує, що за недотримання вимог законодавства недобросовісним громадянам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

За порушення правил пожежної безпеки передбачені штрафні санкції згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення:

-      Самовільний підпал трави: штраф від 3060 грн до 6120 грн для громадян, а для посадових осіб від 15300 грн до 21420 грн.;

-      Порушення правил пожежної безпеки у лісах: штраф від 1530 грн до 4590 грн для громадян та від 4590 грн до 15300 грн для посадових осіб;

-      Знищення або пошкодження лісу через порушення правил: штраф від 4590 грн до 15300 грн для громадян та від 10710 грн до 30600 грн для посадових осіб;

-      Спалювання відходів і рослинних залишків: штраф від 340 грн до 1360 грн для громадян та від 850 грн до 1700 грн для посадових осіб.

Згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

-      штрафом від 91800 до 153000 грн;

-      або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років;

-      або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються:

-      позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Не спалюйте листя, гілля, не робіть шкоди своєму здоров’ю та навколишньому середовищу, в якому мешкаєте ви та ваші родини.

Бережіть довкілля, себе та оточуючих! 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці