Розпочинається щорічна весняно-літня нерестова заборона на вилов риби

   Нерест – це найважливіший період в житті риб, процес масового природного відтворення водних біоресурсів, який відбувається протягом строку, обумовленого кліматичними та біологічними умовами.

Для створення сприятливих умов проходження нересту з 1 квітня 2024 року на переважній більшості рибогосподарських водних об’єктів України розпочинається щорічна весняно-літня нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.

-        нерестова заборона у водосховищах  діє  з 1 квітня до 9 червня 2024 р., у річках та їх кореневих водах - з 1 квітня до 20 травня 2024 р. У придаткових водах річок строки заборони добування (вилову) водних біоресурсів визначені Правилами любительського рибальства та Правилами промислового рибальства.

Риболовля у цей період дозволяється лише з берега за межами нерестовищ гачковими знаряддями вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою.

Водночас під час нересту забороняється пересування на водоймах всіх транспортних засобів чи моторних суден (за винятком установлених суднових ходів), за виключенням суден, які використовуються органами рибоохорони та іншими уповноваженими органами державної влади. Забороняється також промислове рибальство та підводне полювання.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області вкотре нагадує, що за недотримання вимог Правил рибальства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність:

❗️ Адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на суму від 34 до 680 грн.

‼️ За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 КК України, санкція статті передбачає накладання штрафу у розмірі  від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до 3 років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

❗️ Також, окрім штрафу, за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину.

🌊Інспекція закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись встановлених заборон під час нересту!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці