Державна екологічна інспекція у Донецькій області приймає активну участь у роботі ради Сіверського Дінця та нижнього Дону

Державна екологічна інспекція у Донецькій області  є членом басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону та приймає активну участь у роботі ради.  Одним із важливих питань, які розглядалися на  засіданнях рад - це  План управління річковим басейном району р. Дон та суббасейну Сіверського Дінця 2025-2030 роки та управління водними ресурсами в умовах воєнного стану. Відповідно до статті 133 Водного кодексу України Плани управління річковими басейнами розробляються та виконуються з метою досягнення екологічних цілей, визначених для кожного району річкового басейну. Порядок розроблення Плану управління річковим басейном затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 18.05.2017 № 336.

          Згідно з гідрографічним та водогосподарським районуванням в Україні встановлено 9 районів річкових басейнів, одним з яких є район басейну річки Дон із суббасейнами Сіверського Дінця та нижнього Дону (накази Мінприроди від 26.01.2017 № 25 та від 03.03.2017 № 103). Розроблення Плану управління річковим басейном (ПУРБ) річки Дон розпочато у 2018 році. Впровадження європейських стандартів з управління водними ресурсами шляхом розроблення та реалізації ПУРБ має на меті досягнення «доброго» екологічного стану водних об’єктів. Одним з основних елементів розроблення ПУРБ є виділення масивів поверхневих вод. В районі басейну річки Дон виділено 699 масивів поверхневих вод.    

            Військова агресія російської федерації  перш за все порушила сталу систему водокористування. Обсяги водозабору не враховують наявного водного балансу, що може призвести до значних зрушень перебігу різних процесів, коли екосистема не зможе забезпечувати свого самовідновлення. Порушено систему постійного моніторингу вод, в результаті чого перервані тривалі ряди даних, на основі яких проектуються заходи щодо поліпшення стану масивів поверхневих вод, зменшується надійність отриманих висновків. Пости спостереження у зоні конфлікту закриті. Порушення цілісності ґрунтового покриву внаслідок вибухів ще більше посилює ерозійні процеси в масивах поверхневих вод суббасейну Сіверського Дінця, які й так є одними з найінтенсивніших в Україні. Разом з тим, слід зазначити, що з суббасейну Сіверського Дінця виїхала велика кількість населення, що деяким чином зменшило тиск на інфраструктуру населених пунктів, зменшило кількість відведених каналізаційних вод. Натомість ведення військових дій ще більше ставить під небезпеку масиви поверхневих вод суббасейну Сіверського Дінця, особливо безпосередньо в зоні конфлікту та в «сірій» зоні. Така небезпека з боку військових дій на стан масивів поверхневих вод суббасейну Сіверського Дінця потребує додаткового аналізу та вивчення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці