Державна екологічна інспекція у Донецькій області закликає громадян відмовитись від спалювання сухої рослинності!

Щорічно, під час спалювання сухої рослинності, звичайна людська недбалість й необачність призводить до загоряння господарських будівель, житлових будинків, транспортних засобів.

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків становить велику небезпеку та завдає значних збитків.

Самовільне спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання. Зокрема бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання.

До того ж, спалювання листя не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту. Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області вкотре нагадує, що за недотримання вимог законодавства недобросовісним громадянам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Відповідно до статті 77-1 КУпАП штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає:

·     для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.);

·     для посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн.).

·     Штраф за вищевказані дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, складає:

·     для громадян: 360-720 неоподаткованих мінімумів доходів громадян  (6120 – 12240 грн.);

·     для посадових осіб: 1260 – 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (21420 – 30600 грн.).

Спалювання сухої рослинності у військовий час прирівнюється до диверсійної роботи. Оскільки ці дії можуть розглядатись, як обмеження видимості для Збройних сил України та територіальної оборони, а також подання сигналів для армії агресора.

Що ж робити із опалим листям? На дворі жовтень, а, отже, опалого листя скоро буде багато, а палити його не можна. Аби не шкодити довкіллю, компостуйте органічні залишки рослинності!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці