Сума збитків за забруднення атмосферного повітря внаслідок пожеж на землях сільськогосподарського призначення на території Донецької області після ракетно-бомбових ударів становить майже 11 млрд 440 млн гривень

Пожежі, що виникли в результаті обстрілів окупантів та військової агресії рф проти України та як наслідок забруднення атмосферного повітря тонами шкідливих речовин, таких як оксид та діоксид вуглецю, ангідрид сірчистий, оксиди азоту, тверді речовини, важкі метали, та інше, це загроза, яку несе російська військова агресія для екології не лише України, а й всього світу. Росія має нести відповідальність, і в тому числі за злочини проти довкілля.

Окупанти створюють пожежі на полях із пшеницею навмисно, запускаючи спеціальні снаряди, що розлітаються  на горючі уламки, через що  поле займається за лічені секунди.

Спеціалістами Державної екологічної інспекції у Донецькій області керуючись діючою «Методикою розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди», затвердженою наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 13 квітня 2022 р.  розраховані збитки, нанесені державі через військову агресію рф та забруднення атмосферного повітря внаслідок пожеж на землях сільськогосподарського призначення, які були засіяні зерновими та пшеницею на території Донецької області. Сума збитків складає майже  11 млрд 440 млн гривень.

Так за інформацією Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області протягом 2022 року через обстріли пожежами пошкоджено поля з насадженнями сільськогосподарських культур, поля з пшеницею, пасовища, тощо. Надана інформація містить дані по 142 випадках виникнення пожеж, пожежами охоплені сотні гектар посівів. На підставі отриманої інформації  за даними фактами Інспекцією проведені розрахунки шкоди, спричиненої військовою агресією рф проти України.

Розмір завданої шкоди довкіллю через забруднення атмосферного повітрю, що було спричинено військовою агресією рф, складає понад одинадцять мільярдів чотириста сорок мільйонів грн.

Відповідні матеріали та розрахунки передані до Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України та правоохоронних органів з метою документування та стягнення нанесеної шкоди довкіллю з російської федерації за допомогою важелів міжнародного судочинства.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці