Семінар з питань діяльності державних органів в умовах воєнного стану

07 вересня 2023 року за дорученням Голови облдержадміністрації проведено семінар з представниками військових адміністрацій населених пунктів з актуальних питань діяльності державних органів в умовах воєнного стану. У семінарі брали участь близько 100 представників територіальних, обласних та місцевих органів влади та ВЦА. До участі в семінарі та обговорення питань взаємодії та співпраці різних державних органів влади Донецької області щодо фіксації фактів заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу, зокрема через забруднення атмосферного повітря також була залучена Державна екологічна інспекція у Донецькій області.

У своїй доповіді в ході семінару представники Інспекції зазначили про наступне:

Відповідно до Положення про Державну екологічну інспекцію у Донецькій області, Інспекція  збирає, оброблює та узагальнює інформацію про факти злочинів проти довкілля, заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу та розрахунку зазначеної шкоди, спричиненої внаслідок збройної агресії російської федерації.

На сьогоднішній день Інспекція є єдиним державним органом, який уповноважений визначати шкоду, нанесену довкіллю внаслідок військової агресії рф проти України та  здійснювати розрахунки збитків нанесених державі військовими діями.

З початку військової агресії рф станом на 01 вересня 2023 року Інспекцією здійснено 304 розрахунки розмірів збитків, нанесених довкіллю через забруднення атмосферного повітря. Розмір нанесеної шкоди становить більш як 133 мільярди гривень.

127 розрахунків щодо забруднення/засмічення земель на суму понад 25 млрд грн

За знищення лісового фонду (дерева, степи, чагарники, лісова підстілка, тощо), в тому числі на території ПЗФ нараховано збитків на суму понад 522 млрд грн.

По кожному з зазначених зафіксованих фактів забруднення довкілля  прокуратурою відкриті кримінальні провадження. Матеріали будуть спрямовані до міжнародних арбітражних судів.

Але розмір збитків нажаль буде зростати, агресія рф не зупинена, ворог поки що не переможений та не вигнаний з території нашої країни, нажаль обстріли, вибухи, авіаційні ракетні та бомбові удари та пожежі на території області продовжуються й до цих пір. Кожна пожежа завжди це є забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами у великій кількості. І наше спільне завдання є зафіксувати факти злочинів проти довкілля та розраховувати відповідну шкоду. Інспекція розраховує на вашу підтримку та плідну співпрацю.

Інспекція звертається до кожної місцевої територіальної громади, до кожної ВЦА на території Донецької області, до кожного фермерського та сільгосп підприємства, до кожного суб’єкта господарювання та до кожного свідомого громадянина щодо надання  Інспекції інформації стосовно пожеж, які виникли внаслідок військової агресії. При цьому Інспекція зазначає, що письмова інформація повинна містити дату пожежі, локацію, площу та тривалість події. Ворог повинен нести відповідальність за забруднене довкілля, забруднене атмосферне повітря, за непоправні втрати нашої землі, наших лісів, за знищення дерев, парків, сільгоспугідь, тощо.

Разом до перемоги. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці