Кожен факт підпалу — це злочин проти природи, справжнє екологічне лихо!!!

Кожного року з приходом весни господарі прибирають сухостій, листя на своїх подвір’ях, проводять обрізку дерев, тобто готують землю до наступного врожаю. Але зібране листя, сухостій та залишки рослинності після обрізки дерев нажаль спалюють на території своїх садиб, наражаючи на небезпеку себе та своїх рідних та сусідів, які мешкають поруч. Не слід забувати про те, що кожен факт підпалу — це злочин проти природи, це справжнє екологічне лихо!!!

Вогонь поглинає все живе на своєму шляху. У повітря виділяється велика кількість забруднюючих отруйних речовин пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому  листі виділяється бенз(а)пірен, котрий здатний викликати у людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Якщо порівнювати масове спалювання листя на весні та восени з роботою промислових підприємств, то рівень забруднення атмосфери буде майже однаковий.

Інспекція звертає увагу, що спалювати листя, траву, сухостій та залишки рослинності та інше заборонено законами, а саме: статтею 27 Закону України «Про рослинний світ», статтею 39 Закону України «Про тваринний світ», статтею 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Увага!!! Відповідальність за спалювання залишків рослинності визначається ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачає штраф від 3060 – 6120 грн.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області закликає громадян не допускати випалювання листя, залишків рослинності, сухостою та чагарників, дбати про навколишнє природне середовище, оберігати власне здоров’я та здоров’я оточуючих від шкідливого впливу забрудненого задимленого повітря.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці