Збережемо першоцвіти!

За останній рік ворог завдав непоправної шкоди навколишньому середовищу. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Сьогодні особливо важливо відповідально ставитись до природи, не бути співучасниками екологічних злочинів. Тому, Державна екологічна інспекція у Донецькій області закликає кожного громадянина: не зривайте та не купуйте першоцвіти. Масове знищення ранньовесняних рослин із метою продажу призводить до зменшення їх кількості в природі, а також загрожує повним їх знищенням.

З метою збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі, що занесені до Червоної книги України, у зимово-весняний період 2023 року відповідно доручення Державної екологічної інспекції України № 78 від 30 січня 2023 року передбачено посилення ряду заходів.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області попереджає про адміністративну відповідальність, яка передбачена у формі штрафів та збитків в перерахунку на кожну рослину.

За порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу, у відповідності до статті 88 - 1 КУпАП (частина 1) - тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу;

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

Статтею 90 КУпАП передбачено покарання для збирачів червонокнижних рослин від 340 до 850 гривень з конфіскацією незаконно добутого.

Важливо пам’ятати, що збереження першоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці