Державною екологічною інспекцією у Донецькій області прийнято участь у семінарі Донецької обласної прокуратури щодо незаконного знищення лісів та природно-заповідного фонду.

    Вже більше 8 років на території Донецької області, лежить тягар жахливих екологічних наслідків війни та окупації.

      Внаслідок бойових дій чи розграбування природних ресурсів знищена велика кількість лісового фонду, масово вирубуються ліси та лісосмуги. Бойові дії, які розпочали російські загарбники у 2022 році, охопили велику лісову площу та природно-заповідний фонд України.

       Незважаючи на період військових дій,  що охопили Донецьку область, продовжують існувати “ чорні лісоруби ”, які незаконно вирубують ліси. 

     Протягом 2022 року Інспекцією притягнуто до адміністративної відповідальності 33 особи, пред’явлено 29 претензій  на суму близько пів мільйона гривень. 

        З початку бойових дій на території області, значна частина лісів була охоплена лісовими пожежами. Розриви снарядів не лише знищують дерева, а й провокують загорання. Це найбільший ризик для лісів, пошкодження зазнали близько 15 тис. га лісу.

         Відповідно до діючих методик, Держекоінспекцією, за знищення лісового та природно-заповідного фонду, в результаті пожеж та шкоди спричиненої шкідливими викидами в атмосферне повітря, розрахована шкода що дорівнює близько 600 млрд. грн.

          Наприкінці минулого року прийнято нові методики розрахунків збитків завданих лісу та ПЗФ в результаті збройної агресії рф,  де запроваджено зовсім новий підхід до розрахунку шкоди, що завдана природному  об’єкту в цілому.  

Відновлення довкілля до природного стану є пріоритетним напрямком роботи Державної екологічно Інспекції у Донецькій області.

Інспекція завжди буде виявляти та запобігати безконтрольному знищенню лісів. Не один факт злочинів проти довкілля не повинен залишитись безкарним.

          Разом працюємо на Перемогу! 
           

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці