Інспекція нараховує збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу внаслідок бойових дій


Бойові дії та ворожі обстріли призводять до пошкодження, руйнування будівель, споруд та інших об’єктів, що спричиняє засмічення земельних ділянок відходами руйнації, а саме частинами (уламками) пошкоджених (зруйнованих) об’єктів, а також матеріалами, предметами, які були всередині або поряд з такими об’єктами у момент пошкодження (руйнування).

Постановою КМУ від 20.03.2022 №326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» встановлено, що Держекоінспекція є відповідальною за визначення шкоди та збитків зумовлених забрудненням і засміченням земельних ресурсів, внаслідок збройної агресії російської федерації.

Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 04.04.2022 № 167, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.04.2022 за №406/37742, «Про затвердження Методики визначення розміру шкоди завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану» затверджено Методику для визначення шкоди зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів допущених унаслідок збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану.

Пунктом 3, розділу ІІ Методики 167 зазначається, що факти забруднення ґрунтів та/або засмічення земель встановлюються у т.ч. шляхом опрацювання висновків будь-яких експертиз, пояснень, довідок, документів, матеріалів, відомостей, отриманих, зокрема, з будь-яких джерел, оперативних повідомлень фізичних та юридичних осіб тощо.

Так, с початку збройної агресії, Інспекцією проведено 25 розрахунків збитків на загальну суму більше ніж 1 мільярд гривень.

          Таким чином фізичні та юридичні особи, які є власниками земельних ділянок можуть подати до Державної екологічної інспекції у Донецькій області оперативне повідомлення по випадки засмічення земель внаслідок збройної агресії та бойових дій для визначення розміру шкоди, яка завдана землі.

Для повідомлення інформації, необхідної для розрахунку шкоди, потрібно звернутись за адресою Інспекції e-mail: don@dei.gov.ua.

Ворог повинен сплатити сповна за всі свої злодіяння, в тому числі за злочини проти довкілля України!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці