Сіверський Донець в умовах бойових дій

Сіверський Донець — найбільша ріка українського сходу, яка тече через  Харківську, Донецьку та Луганську області.  На Донбасі вода з цієї ріки є єдиним джерелом централізованого водопостачання регіону. На протязі всього часу введення військового стану, інфраструктура Сіверського Дінця зазнає непоправних збитків, робота  якої  суттєво впливає  на стан водних ресурсів.

За даними департаменту ЖКГ Донецької ОДА частина об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства КП «Компанія «Вода Донбасу»,  КП «Водоканал» Вугледарської міської ради та весь комплекс КП «Маріупольводоканал» знаходиться на тимчасово окупованій території,  тому доступ до них відсутній. Так само в зоні бойових дій, де  знаходяться очисні споруди м. Нью-Йорк, смт Новолуганське,  м. Сіверськ, м. Бахмут вести контроль за їх роботою неможливо.

В містах: Дружківка, Селидове, Костянтинівка, Добропілля, Мирноград є пошкодження будівель але технологічний процес очищення стоків збережено. Роботи з відновлення постраждалих об’єктів здійснюються аварійними бригадами після припинення  обстрілів.

По Сіверському Дінцю та інших річках Донецької області були облаштовані й автоматизовані пости спостережень, які аналізували якісний стан вод в автоматичному режимі передавали дані до Донецької ОДА та які зараз не працюють. Але ж і на теперішній час  фахівцями Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів здійснюється  державний моніторинг поверхневих вод на території  Донецької області у пунктах моніторингу, де дозволяє оперативна військова ситуація.  Державна екологічна інспекція у Донецькій області веде постійний обмін інформацією з Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів та Донецькою ОДА.

У серпні 2022 року у зазначених пунктах моніторингу якісний стан по більшості забруднюючих речовин був без суттєвих змін; у районах поверхневих питних водозаборів перевищень встановлених нормативів згідно «Гігієнічних нормативів якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення» затверджених наказом МОЗ від 02.05.2022 № 721 по фізико-хімічних показниках та речовинах, які впливають на якість питної води не відзначалось; по пунктах моніторингу більшість пріоритетних речовин не зафіксовано; концентрації визначених пріоритетних речовин не перевищували встановлених екологічних нормативів якості; басейнові специфічні речовини на рівні середньобагаторічних значень;

У  вересні 2022 року з досліджуваних пунктів моніторингу у суббасейні р. Сіверський Донець 15 відносяться до 1 класу хімічного стану «добрий» (річки Сіверський Донець, Уди (гирло), Лопань, Харків, Мож, Княжна, Казенний Торець, Сухий Торець, Сорищі, Біленька та Маячка), 2 – до 2 класу хімічного стану «недосягнення доброго» (р. Уди, вище м. Харкова та р. Немишля, гирло).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці