Щодо виконання повноважень Державною екологічною інспекцією у Донецькій області.

      24.02.2022 року рф здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Наша Країна б’ється вже більше, як сім місяців. Російські окупаційні війська завдають величезної шкоди людям та інфраструктурі населених пунктів, де тривають бойові дії, в тому числі і на території Донецької області. Продовжують вчинятися варварські злочини проти довкілля.

На всій території Донецької області не вщухають активні бойові дії, які створюють загрозу життю та здоров’ю населення, у зв’язку з чим спеціалісти Інспекції вимушені були евакуюватися у більш безпечні області але ж навіть у цей надскладний час, продовжують виконувати повноваження та функції держави покладені на них.

Так постановою КМУ від 20.03.2022 № 326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» встановлено, що Держекоінспекція є відповідальною за визначення шкоди та збитків, внаслідок збройної агресії рф.

На теперішній час інспекторами Державної екологічної інспекції у Донецькій області здійснено 32 орієнтовних розрахунків розмірів відшкодування збитків заподіяних довкіллю, що було спричинено військовою агресією рф щодо України. Загальна сума розрахованих збитків завданих довкіллю складає понад 638 млрд. грн. А саме:

-          в результаті ворожого обстрілу міста Костянтинівка повністю зруйновано котельню ОКП «Донецьктеплокомуненерго», в місті Бахмут значних пошкоджень зазнав виробничий майданчик ПАТ «Артемівський машинобудівний завод «Победа Труда», а в місті Селидове – майданчик ТОВ «ЦЗФ «Селидівська». Розрахована сума збитків щодо засмічення земель на площі понад 6 тис. кв. м. складає близько 125 млн. грн.;

-          забруднення атмосферного повітря внаслідок горіння трансформаторного мастила масою  близько 60 т. на ПРАТ «Авдіївський коксохімічний завод» у м. Авдіївка на суму понад 850 тис. грн.;

-          знищення дерев та лісової підстилки внаслідок пожеж на територіях природно-заповідного фонду НПП «Святі гори», ДП «Лиманський лісгосп» на площі понад 13 000 га на суму близько 615 млр. грн.;

-          забруднення атмосферного повітря внаслідок загоряння інших об’єктів: ТОВ «Кнауф Гіпс Донбас» у м. Соледар, ПАТ «Артемівський машинобудівний завод «Победа Труда» у м. Бахмут, поля з озимою пшеницею у Мар’їнській МТГ та інші на площі понад 6 млн. кв. м. на суму понад 1 млр. грн.;

-          скид води з Оскільського водосховища через пошкоджену ГТС на суму понад 21 млр. грн.;

-          знищення водних біоресурсів близько 2 млн. екземплярів на суму понад 880 млн. грн. 

Державна екологічна інспекція у Донецької області в умовах воєнного стану активно співпрацює з правоохоронними органами.

Відповідні матеріали та розрахунки передаються до Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України та правоохоронних органів (прокуратура, СБУ)  з метою документування та стягнення нанесеної шкоди довкіллю з російської федерації  за допомогою важелів міжнародного судочинства.

Інспектори ДЕІ у Донецькій області й надалі будуть вживати всі передбачені законодавством заходи державного нагляду (контролю) задля визначення розмірів збитків нанесених державі внаслідок збройної агресії.   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці