16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару

19 грудня 1994 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем захисту озонового шару (Ozone Layer Protectional Day). Цей день відзначається з 1995 року в пам’ять про день підписання в 1987 року Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар.

Його мета – захист озонового шару за допомогою скорочення (або припинення) виробництва і споживання деяких хіміч­них речовин, які руйнують озоновий шар.

Озоновий шар, тонкий газовий щит, що захищає Землю від згубної дії певної частини сонячної радіації, сприяючи тим самим збереженню життя на планеті.

Втрата озонового шару стратосфери, який захищає усе живе на землі від згубної дії ультрафіолетового випромінювання сонця, вважається однією з основних глобальних екологічних проблем.

Людство не в змозі запобігти появі озонових дірок. Однак, зберегти озон хоча б на побутовому рівні, людині під силу.  Необхідно зменшити використання на побутовому рівні аерозольних балончиків (освіжувачів повітря, лаків, фарб та ін.), не спалювати листя, траву, гілки дерев, будь-які побутові відходи: поліетилен, гуму, пластмасу та ін. Вивозити на спеціалізовані об’єкти утилізації сміття, яке не піддається швидкому природному перегниванню.

Захисти озоновий шар – збережи себе!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці