Пожежа в екосистемах!

Державна екологічна інспекція у Донецькій області вже неодноразово наголошує: пожежа це лихо.  Пожежа знищує матеріальні цінності, створює загрозу для життя людей, тварин, негативно впливає на навколишнє природне середовище.

Так, за даними РЛП «Краматорський» зазнала пошкоджень ділянка парку N3 «Камишеваха» площею 6.5 га та ділянка N1 «Біленьке» площею 2 га, а саме знищення трав’янистої поверхні внаслідок загоряння.

Регіональний ландшафтний парк «Краматорський» - один із наймолодших парків у Донецькій області. Створений він був у 2004 році з метою збереження унікальних природних об'єктів, раціонального їх використання та забезпечення умов для організованого відпочинку населення.

Парк розташований навколо міста Краматорська на площі 1738,82 га. Територія представлена п'ятьма окремими один від одного ділянками: «Біленьке», «Білокузьминівське», «Пчьолкінські закам'янілі дерева», «Камишеваха», «Шабельківська», які разом становлять єдиний природний комплекс, але при цьому мають унікальні особливості. Загалом на території Парку росте понад 500 видів рослин. Виділено 73 рідкісні види рослин, 7 з яких занесено до Червоного списку Міжнародної спілки охорони природи, 16 – до Червоної книги України. Виявлено 22 рослинні асоціації, занесені до «Зеленої книги України» та 60 регіонально рідкісних асоціацій, що підлягають охороні на південному сході України.

Наразі Державна екологічна інспекція у Донецькій області розраховує розмір шкоди заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 10 травня 2022 року № 575 «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд».

Матеріали будуть передані до правоохоронних органів з метою долучення до кримінальних справ.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області й надалі буде вживати всі передбачені законодавством заходи державного нагляду (контролю).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці