Вбивче полум’я для лісів Донбасу.

Ліси в Донецькій області – це результат людської праці й дар природи, що вимагає особливого ставлення і догляду.

Донеччина — край степів і териконів із засушливим і жарким кліматом. Неймовірними зусиллями ще в 50-60-х роках минулого сторіччя створювалися ліси Донбасу. 80% лісу висаджено штучно задля пом’якшення клімату. Це – рукотворний та унікальний природний пам'ятник людям, які його створювали.

Ліси Донеччини є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують найрізноманітніші функції, такі як: водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні та інші. Одна з головних функцій лісу – це природоохоронна, ліси є «зеленими легенями» – генерують кисень, що вкрай важливо для такого промислового й густонаселеного регіону, як Донеччина. Понад 20 років тому було створено природно-заповідні об’єкти НПП «Святі гори», РЛП «Клебан-Бик», РЛП «Краматорський» та інші. Останніми роками багато уваги приділялося створенню місць рекреації, щоб люди мали можливість відпочивати.

 Із початку бойових дій на території області значна частина лісів була охоплена лісовими пожежами. Це найбільший ризик для лісів. Розриви снарядів не лише знищують дерева, а й провокують загорання. Тому потенційно такі пожежі можуть поширюватися на значні території. Наразі більша частина цих лісів просто знищена. На території Донецької області втрачено в результаті обстрілів окупантів близько 13000 га лісових масивів.

Завдано величезних збитків території Національного природного парку «Святі Гори» та Державному підприємству «Лиманське лісове господарство».

Відновити все втрачене наразі є проблематично через активні бойові дії, замінування лісу. Для відновлення екосистеми лісів Донеччини знадобиться ще не одне десятиріччя.

Це ганебний злочин проти довкілля, оскільки було винищено не лише зелене багатство нашої планети. Вогонь забрав чимало життів маленьких істот – тварин, птахів, комах, залишивши по собі згарище і попіл.

Керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 10 травня 2022 року № 575 «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд», Державною екологічною інспекцією у Донецькій області виконано розрахунки шкоди заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд. Розмір шкоди складає більш як 522 мільярдів гривень.

Матеріали передано до правоохоронних органів з метою долучення до кримінальних справ.

Ворог не уникне відповідальності! Агресор повинен сплатити сповна за злочини проти довкілля!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці