Сума збитків, завданих Оскільському водосховищу, ЗРОСТАЄ!

Територія навколо Оскільського водосховища була одним із популярних місць відпочинку. За останні роки тут було збудовано низку турбаз, приватних пансіонатів та міні-готелів. На території водосховища активно здійснювалось любительське та спортивне рибальство.  

Прикладалось максимум необхідних зусиль для збереження й примноження запасів цінних видів риб шляхом ефективного їх відтворення. Так, наприклад, на початку листопада 2021 року до водосховища було випущено 28,8 тис. екземплярів дволіток риби, загальною вагою 3,2 тони.

Інспекторами Державної екологічної інспекції у Донецькій області постійно проводились рейдові перевірки щодо недопущення фактів незаконного вилову риби.

Скид води, який відбувся при руйнуванні гідроспоруди у весняний нерестовий період 2022 року, означає практично повне виключення нерестового фонду з циклу природного відтворення для всіх екологічних груп. Внаслідок ворожих дій окупантів була завдана шкода водним ресурсам, зруйновано екосистему водосховища, знищено цінні види риб та інші живі водні ресурси також знищено сотні кілометрів нерестовищ. За інформацією компетентних органів було знищено 1 997 500 екземплярів водних біоресурсів (білизна, карась сріблястий, краснопірка, лин, лящ, сазан, сом, судак, окунь та інші), які загинули внаслідок бойових дій.

Державною екологічною інспекцією у Донецькій області розраховано розмір збитків завданих Державі, який складає  883 738 200,00 грн. (вісімсот вісімдесят три мільйони сімсот тридцять вісім тисяч двісті гривень 00 копійок).

Матеріали розрахунку шкоди передані до правоохоронних органів для відкриття кримінального провадження, встановлення винних за порушення природоохоронного законодавства та  відшкодування збитків.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці