Інспекторами ДЕІ у Донецькій області розраховано збитки внаслідок обміління Оскільського водосховища.

В  березні  2022 року, в результаті бойових дій повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зруйнована гребля Оскільського водосховища, що привело до практично повного його обміління.

Оскільське водосховище - руслове водосховище на річці Оскіл, одне з найбільших в Україні, мало об'єм 474,3 млн куб. метрів, та займало площу 122,6 кв. кілометрів. Його довжина 84,6 км, середня ширина 1,6 км, максимальна ширина 4,0 км.  Водосховище використовувалось для господарсько-питного та технічного водопостачання Донбасу, зрошення і сільськогосподарського водопостачання, обводнення річок, гідроенергетики, а також, рибного господарства.

Внаслідок влучення снаряду 13.03.2022 в гідротехнічну споруду Оскільського водосховища, 76 %  води від повного обсягу наповнення водосховища було скинуто. В результаті нанесена шкода водним ресурсам, зруйнована екосистема водосховища, знищено сотні тисяч  цінних видів риб та інших живих водних ресурсів.

Державною екологічною інспекцією у Донецькій області розраховано розмір відшкодування збитків, обумовлених порушенням вимог законодавства про охорону і раціональне використання вод та відтворення водних ресурсів, які заподіяні Державі в результаті військової агресії  Росії. Сума шкоди   склала   2   169 330 000 грн. (два мільярди сто шістдесят дев’ять мільйонів  триста тридцять  тисяч   гривень  00 копійок).

Матеріали розрахунку шкоди будуть передані до правоохоронних органів для відкриття кримінального провадження, встановлення винних за порушення природоохоронного законодавства та  відшкодування збитків.

 Агресор повинен сплатити сповна за злочини проти довкілля.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці