Порушення прав громадян на екологічно безпечне навколишнє природне середовище.

На початку листопада 2019 року до Адвокатського бюро «Галахов: правовий захист» звернулись мешканці міста Краматорська – громадські діячі, члени територіальної громади, які дуже стурбовані екологічною ситуацією, що складається навколо роботи промислових підприємств міста, особливо навколо ТОВ “Краматорський феросплавний завод”.

За інформацією, якою володіють члени територіальної громади міста, протягом останніх років в Краматорську все більше з’являється осіб, які страждають на алергічні реакції та відчувають значне погіршення стану свого здоров’я. Після багатьох замірів фонових концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі біля вищезазначеного заводу встановлено значне перевищення їх допустимих норм в десятки разів, що є грубим порушенням прав громадян на екологічно безпечне навколишнє природне середовище.

Про такі порушення свідчить не лише заява громадських активістів, але й чисельні статті і пости в мережі Інтернет, в тому числі в групі «Екологія Краматорська» соціальної мережі «Фейсбук», де також можливо знайти десятки результатів замірів фонових концентрацій, фотографій, відео, які демонструють викиди, які здійснює в атмосферу «Краматорський феросплавний завод». Крім того, там також можливо прочитати безліч «відгуків» та детальні описи вражень та відчуття осіб, яких накривають такі «хмари» викидів. Представники державної влади України зазначену інформацію постійно спотворюють та скривають, що є недопустимим.

Аналізуючи демократичне законодавство України, адвокати нашого бюро дійшли висновку, що підставами юридичної відповідальності за екологічні правопорушення є насамперед наявність складу екологічного правопорушення та факт такого порушення. Найбільш загальний перелік таких діянь міститься у ст. 68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", зокрема, серед них можна виділити:

- порушення у сфері реалізації екологічних прав та свобод громадян (порушення прав громадян на екологічно безпечне навколишнє природне середовище; відмова від надання своєчасної, повної та достовірної інформації про стан навколишнього природного середовища, а також про джерела забруднення, приховування випадків аварійного забруднення навколишнього природного середовища або фальсифікації відомостей про стан екологічної обстановки чи захворюваності населення);

- порушення норм екологічної безпеки та невжиття заходів щодо попередження негативного впливу на довкілля (порушення вимог законодавства України при проведенні екологічної експертизи, у тому числі подання завідомо неправдивого експертного висновку та невиконання вимог державної екологічної експертизи; фінансування і впровадження у виробництво нових технологій і устаткування без позитивного висновку державної екологічної експертизи; порушення екологічних вимог при проектуванні, розміщенні, будівництві, реконструкції, введенні в дію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об'єктів; невжиття заходів щодо попередження та ліквідації екологічних наслідків аварій та іншого шкідливого впливу на навколишнє природне середовище);

- порушення порядку здійснення природокористування (допущення наднормативних, аварійних і залпових викидів і скидів забруднюючих речовин та інших шкідливих впливів на навколишнє природне середовище; перевищення лімітів та порушення інших вимог використання природних ресурсів, у тому числі їх самовільне спеціальне використання; порушення порядку здійснення загального та спеціального природокористування природними об'єктами);

- порушення у сфері екологічного управління (невиконання розпоряджень органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, та вчинення опору їх представникам, приниження честі і гідності працівників, які здійснюють контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, посяганні на їх життя і здоров'я);

- порушення у сфері здійснення окремих видів діяльності, що впливає на довкілля (порушення природоохоронних вимог при зберіганні, транспортуванні, використанні, знешкодженні та захороненні хімічних засобів захисту рослин, мінеральних добрив, токсичних, радіоактивних речовин та відходів; порушення природоохоронних вимог під час вчинення діяльності, пов'язаної з використанням генетично модифікованих організмів; порушення порядку здійснення підприємствами, установами, організаціями діяльності, що впливає на довкілля та здоров'я населення);

- порушення законодавства про особливо цінні території та об'єкти (невиконання вимог охорони територій та об'єктів природнозаповідного фонду та інших територій, що підлягають особливій охороні, видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України).

Відповідно до диспозицій статей Кримінального кодексу України - злочини й інші правопорушення проти довкілля посягають передусім на конституційне право громадян на безпечне довкілля, а також на порядок охорони, використання, збереження і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, запобігання й усунення негативного впливу господарської та іншої діяльності людини на навколишнє природне середовище, збереження генетичного фонду живої природи, ландшафтів та інших природних комплексів, унікальних територій, а також природних об'єктів, пов'язаних з історико-культурною спадщиною.

В нашому випадку, як на думку членів територіальної громади так і громадських діячів, дії посадових осіб та власників ТОВ “Краматорський феросплавний завод”, спрямовані на забруднення або іншу зміну природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, що постійно створює небезпеку для життя, здоров'я людей та довкілля.

Крім того, на думку заявників, посадові особи та власники ТОВ “Краматорський феросплавний завод” у змові з представниками органів державної влади України в особі посадових осіб Краматорської міської ради, Донецької ОДА постійно приховують та навмисно перекручують відомості про екологічний стан в місті Краматорську та близько розташованих селах та селищах, який пов'язаний із забрудненням атмосферного повітря і такий, що негативно впливає на здоров'я людей, рослинний та тваринний світ, а також про стан захворюваності населення. Як доказ вищевикладеного, громадські діячі приводять статистичні дані щодо тяжких, іноді невиліковних захворювань серед дітей та дорослих мешканців територіальної громади.

Останні заміри фонових концентрацій, які проводились громадськими діячами, показали, що незважаючи на завіряння представників органів державної влади України, ЗМІ, власників та адміністрації ТОВ “Краматорський феросплавний завод” екологічна ситуація в місті не змінилась та повітря, мешканців міста Краматорська і розташованих навколо сіл та селищ завод продовжує отруювати.

За результатами бесіди з представниками територіальної громади та громадськими активістами, адвокатами нашого бюро надано правову допомогу в складанні заяви в порядку ст.ст. 214, 477 КПК України про притягнення до кримінальної відповідальності власників та посадових осіб ТОВ “Краматорський феросплавний завод” до кримінальної відповідальності, передбаченої ст.ст. 236, 238, 364, 365, 366 КК України, яку 14.11.2019 року рекомендованим листом спрямовано на адресу Краматорської місцевої прокуратури Донецької області.

Поряд з цим, нехтуючи нормами моралі та Закону керівник Краматорської місцевої прокуратури Донецької області фактично відправив вказане звернення у смітник, що в подальшому змусило активістів знову звернутись по правову допомогу до юристів нашого бюро, але вже з проханням допомогти оскаржити бездіяльність прокурора в судовому порядку, а саме передбаченому ч. 1 ст. 303 КПК України.

Дякуючи професіоналізму та принциповій позиції слідчого судді Краматорського місцевого суду Донецької області, ухвалою від 29.11.2019 року скаргу активістів повністю задоволено. Судом визнано бездіяльність керівника Краматорської місцевої прокуратури Донецької області та останнього зобов’язано внести відомості до ЄРДР про кримінальне правопорушення, згідно до заяви активістів від 18.11.2019 з проведенням перевірки по факту викладених обставин з наданням правової оцінки.

Далі буде…

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці