Щодо екологічної ситуації на ТОВ «Краматорський феросплавний завод»

До Державної екологічної інспекції у Донецькій області (Далі - Інспекція) надійшло колективне звернення двадцяти восьми мешканців м. Краматорськ (Таран О.В. та інші) від 30.09.2019 року щодо порушення вимог природоохоронного законодавства внаслідок виробничої діяльності ТОВ «Краматорський феросплавний завод» (далі – ТОВ «КФЗ»).

В своїй скарзі громадяни вказують на неприпустиму ситуацію, котра склалася в місті Краматорськ внаслідок діяльності вищезгаданого підприємства. Робота доменної печі супроводжується постійними наднормовими викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, турбує, яким чином утилізуються промислові відходи, а також – питання скидів забруднюючих речовин в річку Казенний Торець, басейн річки Сіверський Донець. Мешканці звернулись з проханням до Інспекції провести всебічну перевірку ТОВ «КФЗ» і встановити відповідні показники, які негативно впливають на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людей.         

Відповідно до ст. 3 Закону України від 02.09.2014 №1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» із змінами, органам та посадовим особам, уповноваженим законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, у період та на території проведення антитерористичної операції тимчасово забороняється проведення  планових та позапланових перевірок (крім органів фіскальної служби) суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у зоні проведення антитерористичної операції, крім позапланових перевірок суб’єктів господарювання, що відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначений вичерпний перелік підстав для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання. Позаплановий захід державного нагляду (контролю) на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав проводиться виключно за погодженням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері державного нагляду (контролю), або відповідного державного колегіального органу.

Враховуючи вищевикладені норми діючого законодавства, в стислі строки Інспекцією підготовлено необхідні документи для погодження своїх дій та отримано Погодження Міністерства енергетики та захисту довкілля України
№ 1.1-50-13450 від 27.11.2019 на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) на підставі звернення фізичних осіб про порушення, що спричинило шкоду їхнім правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави.

Згідно наказу Інспекції від 03.12.2019 року № 459 та направлення від 03.12.2019 року № 438 державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища 13.12.2019 року прибули для здійснення позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства  у галузі охорони атмосферного повітря, охорони та раціонального використання земельних ресурсів, поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами на ТОВ «КФЗ» за адресою: вул. Дмитра Мазура, 18, м. Краматорськ, Донецька обл. Охороною ТОВ «КФЗ» посадових осіб Інспекції було не допущено до проведення позапланової перевірки, про що складено відповідний акт та надіслано його рекомендованим листом з повідомленням.

Інспекція вважає неприпустимим, той факт, що ТОВ «КФЗ» не допускає державних інспекторів Інспекції до здійснення заходів державного нагляду (контролю) за обґрунтованим зверненням громадян міста Краматорськ.

Безпрецедентна ситуація сталася згодом. ТОВ «КФЗ» подав позов до Донецького окружного адміністративного суду про визнання протиправним та скасування наказу Інспекції від 03.12.2019 року № 459 «Про проведення позапланової перевірки ТОВ «КФЗ» з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства».  Донецьким окружним адміністративним судом прийнято Ухвалу про забезпечення позову від 13.12.2019 року № 200/14448/19-а, якою зупинена дія наказу Інспекції від 03.12.2019 року № 459 та зупинено проведення перевірки до прийняття рішення у справі.

Також зауважимо, що на розгляді в Інспекції знаходиться ще одне звернення громадянина Черногора С.А. від 04.10.2019 року, в якому вказується  на порушення його Конституційних прав на чисте довкілля внаслідок порушень природоохоронного законодавства ТОВ «КФЗ». Інспекцією направлені необхідні матеріали до Міністерства енергетики та захисту довкілля для отримання погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю).

Враховуючи суспільний резонанс, який підтверджується зверненнями стурбованих громадян, та недопущення державних інспекторів до проведення перевірки, Інспекція не має сумнівів в тому, що ТОВ «КФЗ» дійсно порушують норми вимог природоохоронного законодавства і не хочуть, щоб це стало відомо занепокоєній громадськості.        

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці