В ДП «Маріупольський морський торговельний порт» трапився випадок розливу нафтопродуктів

В ДП «Маріупольський морський торговельний порт»  23.04.2021 о 07.30  трапився випадок розливу нафтопродуктів з пришвартованого на першому причалі торгового судна UNI-K (LOME),  IMO 9159579,  котре здійснює плавання під прапором Тоголезької Республіки (ТОГО).

Згідно з Порядком взаємодії ДП «АМПУ» та ДЕІ України, яким передбачено забезпечення дотримання законодавства про охорону навколишнього природного середовища, у разі виявлення випадків скидання суднами (плавзасобами) забруднюючих речовин у межах акваторії морського порту, було негайно повідомлено Державну екологічну інспекцію у Донецькій області. На місце подій одразу виїхали державні інспектори відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів та морського середовища  сумісно з інспекторами відділу інструментально-лабораторного контролю.

Комісією обстежено місце розливу, встановлена його площа яка склала 100 на 25 метрів, ступінь впливу на навколишнє середовище – не значне.

Початкова причина аварійної події, що призвела до забруднення навколишнього природного середовища у кормовій частині UNI-K (LOME),  IMO 9159579 виявлено витікання нафтопродуктів з тунелю грибного валу.

Маріупольською філією ДП "Адміністрація морських портів України були оперативно вжиті заходи щодо ліквідації розливу нафтопродуктів, навколо судна розгорнуті бонові загородження, задіяні нафтосміттєзбірники.

Відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Донецькій області відібрані проби води в місці забруднення та проби на судні для проведення інструментально -лабораторних вимірювань.

          Збитки обчислені згідно з таксами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 3 липня 1995 р. N 484 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування збитків, заподіяних внаслідок забруднення із суден, кораблів та інших плавучих засобів територіальних і внутрішніх морських вод України" та склали 658 доларів США. Судновласнику пред’явлена претензія для добровільної сплати. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці