позапланова перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства ПрАТ «БАХМУТСКИЙ АГРАРНЫЙ СОЮЗ»

Державною екологічною інспекцією у Донецькій області, відповідно до вимог діючого законодавства України, з 14.09.2020 року розпочалась позапланова перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства ПрАТ «БАХМУТСКИЙ АГРАРНЫЙ СОЮЗ», яке розташоване в Бахмутському районі, селище Новолуганське.  

Селище Новолуганське Бахмутського району Донецької області віднесено до Переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення. Виробничий комплекс підприємства, його адміністративні будівлі, інженерні мережі, очисні споруди, каналізаційні колектори, ставок-накопичувач і ставок-розчинник знаходяться на даній території.

15.09.2020 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Донецької області оглянута  земельна ділянка поблизу мулових майданчиків підприємства.  

Перевіркою встановлено грубі порушення пункту 6 частини першої статті 44 Водного кодексу України: очисні та інші водогосподарські споруди і технічні пристрої ПрАТ «БАС» утримуються у жахливому стані, мулові майданчики переповнені, каналізаційний колектор для скиду рідкого свинячого гною не працює, забруднююча речовина з очисних споруд скидається на рельєф місцевості що приводить до забруднення земельних ресурсів. В порушення абзацу 11 частини 1 статті 35 Закону України «Про охорону земель» керівництво ПрАТ «БАС» не забезпечує захист земель від забруднення, не вживає заходи щодо запобігання негативному і еколого небезпечному впливу на земельні ділянки та ліквідації наслідків такого впливу. Загальна площа забрудненої земельної ділянки  складає 2,50675 тис. м2 .

На зазначеній земельній ділянці відділом інструментально - лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Донецькій області 15.09.2020 року проведений відбір проб забрудненого ґрунту.

 Здійснити вимірювання площі  та відбір проб ґрунту вздовж всієї довжини «річки» рідкого свинячого гною не виявилось можливим у зв’язку з тим, що забруднена земельна ділянка шириною приблизно 2 метра та довжиною приблизно 1,5 км. проходить по земельним ділянкам, на яких встановлені попереджувальні таблички про замінування, а також забруднена земельна ділянка  знаходиться на відстані приблизно 2-3 км від лінії зіткнення. 

На теперішній час керівництво підприємства ПрАТ «БАХМУТСКИЙ АГРАРНЫЙ СОЮЗ» приховує аварійну ситуацію та вчиняє перешкоди для виконання державними інспекторами покладених на них службових обов’язків. 

Інспекцією направлено лист   Голові Донецької обласної державної адміністрації, керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Павлу КИРИЛЕНКУ с пропозицією створити робочу виїзну  комісію з розгляду питань забруднення навколишнього природного середовища та ситуації, що склалася на підприємстві, а також включити представників Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області, Головного управління ДСНС України у Донецькій області, Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації, Головного управління Національної поліції в Донецькій області, Державної екологічної інспекції у Донецькій області, Бахмутської районної державної адміністрації та Новолуганської селищної ради.

Про подальший хід перевірки та її результати, Державна екологічна інспекція у Донецькій області буде повідомляти додатково.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці